gipszkartonozás

Miért a gipszkarton?

A gipszkarton felhasználásával, gipszkarton szereléssel elkészített bármilyen szerkezeti elem jól illeszkedik a lakótérbe. A gipszkartonozás megfelelő kivitelezése után, használhatósága azonos az általa kiváltott hagyományosan kialakított szerkezeti elemével! A kis súly ,illetve térfogat miatt a rakodási és fuvarozási kiadás olcsóbb és a megszokott eljárásokhoz viszonyítva a gipszkarton építés időhatékony megoldás is. Gipszkartonozás során az anyag sokféleképpen vágható, formázható, ugyanakkor illatesemleges és környezetbarát anyaga miatt nem kell aggódnunk. A gipszkarton szerelést követően a szerkezet könnyűsége miatt az épület nem kap plusz terhelést. Igénybevehetősége a hagyományos vakolatokkal egyenértékű, annak ellenére hogy hő hatására nem reped az anyag és nem is éghető. A csövek, vezetékek a gipszkarton mögé rejthető, léc- és fémszerkezetre is szerelhető. Igény szerint meg lehet oldani vele a hangszigetelést. Rovarok, rágcsálók, gombák nem támadják meg. Nincs száradási ideje és szerelése viszonylag tiszta, minimális a piszok és a hulladék. Nem utolsó sorban a gipszkartonozás gyors, hatékony, egyszerű és méretpontos. Ha bővül a család, a falak tetszőlegesen (kis munka és költségráfordítással) áthelyezhetők.

Gipszkarton rendszerek

Válaszfal gipszkartonozás
A hagyományos tégla válaszfal szerkezetekhez képest, jelentős összegeket spórolhatunk meg gipszkarton válaszfalak alkalmazásával. Kiválóan alkalmas épületgépészeti illetve elektromos vezeték  elhelyezésére, szerelvények,  hang, illetve hőszigetelő anyagok beépítésére, mivel a fal üreges szerkezetű. Hatalmas előnye, hogy a gipszkarton válaszfal tetszőlegesen festhető, tapétázható, de akár csempézhető is. A falsúly csupán 25-50 kg/nm, emellett hő és hangszigetelésre is kiválóan alkalmas. A legszélesebb körben használt építési mód az oszlopvázas építés, fém tartószerkezet alkalmazásával. Az épületfizikai igényeknek megfelelően általában 2 x 1 vagy 2 x 2 réteg gipszkarton burkolat készül. A falszerkezetek statikai és épületfizikai tulajdonságait a vázszerkezet, a gipszkarton lapok és a fal üregébe elhelyezett szigetelése határozza meg, így kapva olyan szerkezetet, amely nagymértékben alkalmazkodik az épület adottságaihoz. Igény szerint a gipszkarton válaszfalak válaszfalak kismértékű munkaráfordítással gyorsan elbonthatók.

Előtétfal gipszkartonozás

Jó megoldás a gipszkarton előtétfal abban az esetben, ha a helységed hideg és a külső falát szeretnéd utólag belülről hőszigetelni, hogy ne sugározza tovább a fal a hideget, ezáltal ne hűtse a fűtött lakótered.Továbbá még megoldás lehet az utólagos gépészeti szerelvények elburkolására legyen az víz vezeték, villany vezeték vagy klíma csövek. Ugyanakkor kiválóan alkalmazható a gipszkarton előtétfalat ha a régi belső falad vakolata málik, töredezett és nagy munka lenne az újra vakolása-festése, leverése ami rengeteg idővel és piszokkal jár, helyette inkább egy tiszta gyors megoldásként javíthatod, korszerűsítheted egy új gipszkarton előtétfal felhúzásával.

Álmennyezet gipszkartonozás

Számos előnnyel rendelkezik. Energiát és pénzt takaríthatsz meg, mivel jelentősen csökkentheted ezáltal a fűtendő vagy hűtendő légköbmétert. Az eredeti mennyezeted magasságát tetszés szerint változtathatod gipszkarton mennyezet készítéssel. Dekorációs célokra is használhatod, rejtett világítás, hangulatvilágítás vagy izgalmas mennyezetek kialakítására is kiváló megoldás a gipszkarton. Az új gipszkarton mennyezetet az eredetihez képest leengedhető 12,5 cm-től akár több méterig egalizált gipszkarton léc vázzal vagy horganyzott gipszkarton profil vázzal, direktfüggesztő vagy gipszkarton pálca segítségével.

Tetőtér beépítése gipszkartonnal

Tetőtér beépítésével gipszkartonnal használaton kívüli padlástérből, tetőtérből kialakítható plusz lakótér, dolgozószoba, vendégszoba vagy akár játszóház a gyerekeknek. A tetőtér beépítését készíthető gipszkartonnal léc vázzal vagy gipszkarton profil vázzal és elláthatod, korszerűsítheted utólag a szalufák közét, a térdfalat és a mennyezetet a régi elavult helyett korszerű, modern jobbnál-jobb (0,032-0,037λ) szálas hőszigeteléssel, párazárótól a páraáteresztő hőtükrös fóliákkal. Ezáltal modernizálod és jelentősen növeled a lakótér élettartamát, komfortját és csökkented a rezsi költségeidet. És nem utolsó sorban növeled az ingatlanod értékét.

Száraz vakolás gipszkartonnal

Száraz vakolás gipszkartonnal a lehető leggyorsabb, legegyszerűbb, legtisztább megoldás a vakolatlan tégla, ytong stb.. falszerkezet felületének esztétikus burkolására, előkészítésére a festéshez, tapétázáshoz. A gipszkartonnal száraz vakolt felület jelentősen rövidebb idő alatt készíthető el mint bármelyik cementes alapvakolat felhordása, mert a gipszkarton lap ragasztó száradási ideje jelentősen rövidebb és nem igényel további glettelést csiszolást. Továbbá óriási előnye még a száraz vakolásnak, hogy nem kell utólag glettelni, csiszolni hosszú órákon át a falfelületet mert az elkészült száraz vakolt felületet már készen áll a festésre, alapozásra, burkolásra.

Kazettás álmennyezet

Kazettás álmennyezet készíttetése jó megoldás irodába, üzletbe, iskolákba,  egészségügyi intézményekbe,  közintézményekbe,  sportcsarnokokba, áruházakba vagy akár otthoni helységekbe is. A kazettás álmennyezet ezen felül az épület megfelelő akusztikai tulajdonságaihoz is hozzájárul. Előnye továbbá hogy egyszerűbb az elkészítése mint a gipszkarton mennyezeté mert a vázszerkezet felrakása után már csak a kazettás álmennyezet lapokat kell a helyére tenni és nincs további felületkezelési teendő. A kazettás álmennyezeti lapok széles minta választékban kaphatók, melyekből a végleges mennyezet kialakításának rengeteg variációja megvalósítható. Továbbá óriási előnye a kazettás álmennyezetnek hogy a gépészeti, villanyszerelési anyagok könnyen javíthatók utólag illetve az utólagos berendezések beszerelése is jóval egyszerűbb a kazettás álmennyezetbe. Bonthatóak, így könnyű hozzáférést biztosítanak a felettük kialakult térhez.

Gipszkarton ajtó

A gipszkarton ajtó beépítési méretét figyelembe kell venni mert ezeknél a típusoknál a névleges méret helyett a gyártási méret az irányadó mivel nem purhabos rögzítéssel lesznek behelyezve, hanem direkt rögzítéssel az ajtónyílásba. Célszerű még a gipszkarton fal elkészítésekor megtervezni. A gipszkarton ajtó tok típus megfelelő kiválasztása is nagyon fontos mert a fal szélességnek megfelelő tok szélességet kell választani.

Ami a szomszédban történik, maradjon is ott?

Miért fontos a belső válaszfalak és a lakáselválasztó falak megfelelő hangszigetelése?
Azért, hogy egy lakáson belül, lakószobák között normál esetben ne legyen áthallás lakások között a lakáselválasztó falakon keresztül ne halljuk a szomszédot. Létezik magyar szabvány a belső térelhatároló szerkezetek akusztikai teljesítőképességének szabályozására – ám ezek a határértékek nem biztos, hogy mindenki egyéni igényeit lefedik. A normál emberi beszéd hangereje kb. 42-44 dB.
A gyakorlat azt mutatja, hogy válaszfalak vagy lakáselválasztó falak esetében ahhoz, hogy megteremtsük a lakók által igényelt akusztikai komfortminőséget, előfordulhat, hogy a szabványban megadott értéket „felül kell bírálni”, és magasabb léghang-gátlású szerkezetet építeni. A szerelt jellegű szerkezeteknél a hangszigetelés működésének elve az, hogy az URSA ásványgyapot a légárammal szemben súrlódásos veszteséget hoz létre, a hanghullámok légáramok formájában jutnak a szerkezet belsejébe, melyet a szigetelőanyag hővé alakít, majd elnyeli.

Egyrétegű fal – többrétegű fal

Először is van egy tartószerkezeti váz az egyrétegű fal esetében, amely készülhet fából vagy fémből (ez napjaink modern lakásaiban már általában fém). A tartószerkezet közeiben szálas szerkezetű ásványgyapot szigetelőanyagot helyezünk el (pl. URSA TWF1, URSA TWF FONO, URSA TWP1, URSA TWP SILENTIO, PURE 39 PN SILENTIO). A szerkezet felületére pedig mindkét oldalról gipszkarton borítás kerül. A többrétegű fal abban tér el az egyrétegű fal építésétől, hogy egymás mellett két vázszerkezetet helyezünk el, melyek között kb. 0.5-1 cm légrést képezünk. Az esetek döntő többségében a két vázszerkezet közé nem, csak külső oldalukra kerül gipszkarton borítás.

Gipszkarton fajták

A gipsz felhasználásával készült, elő- és hátoldala kartonpapír burkolattal ellátott anyag a gipszkarton lap. A kartonpapír környezetbarát általában újrahasznosított anyagból, az előállítás során a gipszből eltávolítják a sókat és a nehézfémeket. Általában 9,5 mm – 15 mm vastagságban és 1250 x 2000 mm lemezméretben gyártják, de ettől elérő méretekben is kapható. A cellulózrost és gipsz elegyéből gyártott termék a gipszrostlap, amely keményebb és nehezebb mint a gipsz karton lap. A gipszkartonozásnál használt lapok szabvány alapján készülnek az EU-ban az EU 520, Magyarországon az MSZ EN 520 jelöléssel. A gipszkartonlapok karton és gipsz tartalma határozza meg a nedvességgel és a tűzzel szembeni tulajdonságát.

Normál gipszkartonlap


Jelölése: MSZ EN 520 – A , élfelirat : kék
Színe: előoldal fehértől – sárgáig, hátlap szürke
Vastagság: 6mm – 9,5 mm – 15 mm (de létezik 18mm – 25mm is)
Táblaméret: 1200 mm – 1250 mm széles, 2000 mm – 4000 mm hosszú
Tömege: táblamérettől függően 9,5 kg – 15 kg
Leggyakoribb alkalmazási terület: gipszkarton szerelés, előtétfal, szárazvakolat, álmennyezet, gipszkarton fal építés, szerelőfal.
Impregnált gipszkartonlap – adalékanyagoknak köszönhetően a vízfelvétele alacsony mint a normál gipszkarton


Jelölése: MSZ EN 520 – H , élfelirat: kék
Színe: előoldal zöld, hátlap szürke
Vastagság: 12,5 mm – 15mm
Táblaméret: 1200 mm – 1250 mm széles, 2000 mm – 4000 mm hosszú
Tömege: táblamérettől függően 12,5 kg – 15 kg
Leggyakoribb alkalmazási terület: gipszkarton szerelés, falak- , födémek borítása, előtétfalak, mennyezet gipszkartonozás pl. fürdőszobában
Gipszkarton fajtákTűzálló gipszkartonlap – adalékanyagoknak köszönhetően tűzvédelmi előírásoknak megfelel


Jelölése: MSZ EN 520 – F , élfelirat: piros
Színe: előoldal fehértől – sárgáig, hátlap szürke
Vastagság: 12,5 mm – 15mm
Táblaméret: 1200 mm – 1250 mm széles, 2000 mm – 4000 mm hosszú
Tömege: táblamérettől függően 10 kg – 16 kg
Leggyakoribb alkalmazási terület: gipszkarton szerelés, válaszfalak, álmennyezet, tetőtér gipszkartonozás
Tűzálló és inpregnált gipszkartonlap – adalékanyagoknak köszönhetően tűzvédelmi előírásoknak megfelel, illetve a nedvesség felvevő képesség alacsony


Jelölése: MSZ EN 520 – HF , élfelirat: piros
Színe: előoldal zöld, hátlap szürke
Vastagság: 9,5 mm – 15mm
Táblaméret: 1200 mm – 1250 mm széles, 2000 mm – 4000 mm hosszú
Tömege: táblamérettől függően 8 kg – 16 kg
Leggyakoribb alkalmazási terület: gipszkarton szerelés, födémek borítása, padlástér beépítés, válaszfalak, álmennyezet, előtétfalak,
Gipszkarton fajtákGipszrost lap – tartalmaz 15 – 20 % cellulózrostot, felülete esetleg üvegrost, illetve karbonborítású


Jelölése: éghetőségi osztályozás szerint A1-s1,d0 vagy A2-s1,d0
Színe: előoldal szürke, hátlap szürke
Vastagság: 10 mm – 15 mm
Táblaméret: 1000 mm – 1245 mm széles, 1500 mm – 2750 mm hosszú
Tömege: táblamérettől függően 17 kg – 65 kg
Leggyakoribb alkalmazási terület: gipszkarton szerelés, víztaszítás,ellenállóság és ütésállóság jellemzi, gipszkartonozáskor minden olyan helyen alkalmazható ahol a gipszkarton lapok

Mire ügyeljünk?

Ha elmarad a padlóra és a födémre rögzítendő vízszintes tartóprofilok aljára az öntapadó hangszigetelő szivacs csík felragasztása, akkor a komplett szerkezet léghang-gátlási értéke nem fogja elérni a tervezett szintet.
Javasolt a teljes bordaköz kitöltése - nemcsak szélességileg, hanem vastagságilag is. Tekercses anyagok használata előnyösebb, mert így a belmagasságot tekintve nem lesznek hossztoldások: a padlótól a mennyezetig egy összefüggő rétegként kerül beépítésre a szigetelőanyag. Érdemes a gipszkarton lapok tartószerkezetre történő felcsavarozását a rendszergyártók alkalmazástechnikáját követve készíteni, mert a túl sűrű csavarozás lerontja a kész szerkezet léghang-gátlását. Az épületgépészeti vezetékek ne érintkezzenek közvetlenül a gipszkarton burkolattal, hanem a hangelnyelő anyagba beágyazva kerüljenek elhelyezésre. Példának okáért a vízvezetékben fellépő nyomásingadozások következtében kellemetlen zajok szűrődhetnek a lakótérbe.
Az elektromos dobozok (konnektorok, kapcsolók) ne essenek egy tengelyvonalba, úgy kerüljenek elhelyezésre, hogy köztük min. 50 cm elhúzás legyen.


szakiROBOT

Amennyiben úgy dönt, hogy ránk bízza otthonában a gipszkartonozást bizalommal forduljon hozzánk. Szakértelmünkkel biztosítunk mindenkit, aki hozzánk fordul, hogy nem fognak csalódni és a pénztárcáik sem.