tetőfedés, tetőjavítás

Az átlagember egy házat épít fel élete során, ezért nagyon fontos, hogy a tetőfedő anyag minőségben a legjobbat nyújtsa attól függetlenül, hogy cserép, zsindely, vagy lemez lesz a választott anyag. Sok bosszúságtól, és sok kiadástól kímélheti meg magát, aki hosszú távra gondolkodik és akár évtizedekre biztos tetőt tudhat a feje felett. Fontosak az otthonainkon az állagmegóvó, karbantartó, ellenőrző tetőmunkálatok a viharok, az időjárás és a természetes öregedés okozta károk miatt. Kiemelten fontos, hogy felmérjük pontosan a szükséges lépéseket. Nézzünk utána vásárlás előtt, hogy a tetőfedő anyag szélsőséges időjárás esetén hogyan viselkedik, mennyire tartós, mennyi karbantartást igényel. Természetesen ne hagyjuk figyelmen kívül környezetünk és pénztárcánk védelmét sem, hiszen elég fontos tényezők a választásnál.

Régi ház-új ház

Régi ház vásárlásánál, ne feledjük, a házzal együtt régi tetőt is vásárolunk. Első dolgunk a tetőszerkezet átvizsgálása legyen, biztonságunk és az állagmegóvás érdekében. Óvatosan le kell szedni a régi fedőanyagot (cserép, zsindely, lemez stb.), ellenőrizni a gerendákat, léceket, majd ahol kell, ott ki kell cserélni, vagy meg kell erősíteni. Amennyiben szükséges pótolni kell a tetőfedő anyagot, így sokkal olcsóbb megoldást választunk, mintha a teljes tetőszerkezetet le kéne bontani. Ha a régi tetőfedő anyag már nem biztosítja a ház megóvását, érdemes elgondolkodni a teljes cseréről. Nagyrészt ez az elem védi meg otthonunkat a külső mechanikai hatásoktól, illetve szigeteli el a belső teret a külvilágtól. Ez az épület legérzékenyebb legsebezhetőbb része: karbantartása tehát az egész ház szempontjából nagyon fontos. Sérülései nyomán ugyanis maradandó károkat szenvedhet maga a tartó falazat, de akár a lakótér is. Mivel a tetőszerkezet szoros összefüggésben van az egyéb elemekkel, felújítása komoly statikai, műszaki, biztonsági és nem utolsó sorban esztétikai kérdéseket vet fel. Ráadásul megépítésének minősége nem csupán a tulajdonsora van bízva, hiszen számos törvényi előírásnak, szabályozónak kell megfelelni. A legjobb, ha olyan szakemberhez fordulunk, aki rendszerszemléletben gondolkodik, tisztában van a technológiai lehetőségekkel és szabályokkal. Magyarországon egyre többen kezdik megismerni az acéllemezes tetőfedésnek a biztonságosságában, a tartósságában, a rugalmasságában és gazdaságosságában rejlő előnyeit, de számos más mód is létezik erre.

Milyen tetőfedést válasszunk?

Kis súlya miatt tökéletes új, és régi tetők fedésére a korábbi tetőszerkezet megerősítése nélkül a fém-lemez tetőfedés. Rugalmasságának köszönhetően, jól tűri az időjárás változásait. Rögzítése miatt a legnagyobb szélnek is ellenáll. Zuzmó, moha nem telepedik meg rajta. Élettartama 50-60 év. A gyártók 30-40 év garanciát adnak rá. Esztétikus, változatos színekben kapható. Nem rozsdásodik, nem színeződik el, UV-álló. Környezetbarát anyag. Újrahasznosítható. Karbantartást nem igényel.
Természetes alapanyagokkal rendelkezik, mutatós, hosszú élettartamú, hiba esetén könnyen javítható a cserép tetőfedés. Hátránya, hogy súlya miatt komoly tetőszerkezet szükséges és nem lehet alkalmazni 25 fokos hajlásszög alatt. Nem megfelelő a fagyálló képessége, ugyan akkor változatos szín és forma világa van.

Könnyen kezelhető és jól formálható a zsindely tetőfedés. Az ács szerkezet megépítésénél anyagot spórolunk, hiszen könnyű a súlya, viszont a szélsőséges időjárás ingadozást nehezen bírja és erős napsütés hatására elmozdul. Változatos szín és forma világ jellemzi.
Napjainkban mindenkinek fontos, hogy otthona energiatakarékos legyen. Leszigeteljük az ablakokat, a ház oldalát, a tető jó hőszigetelésével is sok energiát spórolhatunk meg. A zöld tető mind a mellett, hogy gyönyörű, nyáron hűvös, télen pedig nem engedi ki a meleget, tisztítja környezetünk levegőjét, mert oxigént termel, csökkenti a ház bejutó zajt, nagy esőzések alkalmával csökkenti az eróziót. Nap, mint nap találkozunk zöld tetővel, pl.: bevásárlóközpontok tetején. Egy jól megépített zöld tetőnek kétszer annyi az élettartama, mint a hagyományos tetőnek, és ezzel csökkentve a hulladék mennyiségét.

A fazsindely tető változat megtévesztésig hasonlít a természetes fazsindelyre, amely közkedvelt tetőfedő anyag volt a történelmi Magyarországon csakúgy, mint napjainkban Észak-Amerikában és a világ más tájain. A fazsindely tető változat kiküszöböli azokat a hátrányokat, melyek az élő faanyag tetőfedő anyagként történő felhasználásából fakadnak, hiszen alapanyaga acéllemez. Sokféle színben kapható. Alkalmazási terület: 15° és 90° között bármilyen hajlásszögű tetőhöz, családi házakhoz, középületekhez, műemlék jellegű épületekhez egyaránt, illetve tetőfelújításokhoz, lapos tetők magas tetővé történő átalakításához. Kis súlyából adódóan kiváló megoldást nyújt az elöregedett, leromlott állapotú tetők újrafedésére. Gyors és minimális kellemetlenséggel járó felújítást tesz lehetővé, a tartószerkezet megerősítése nélkül, mely lényeges faanyag megtakarítást eredményez. Egyedülálló, vízszintes rögzítési technikájának, valamint különleges profil kialakításának és rendkívül szoros egymáshoz kapcsolódásának köszönhetően még a legszélsőségesebb környezeti és időjárási viszonyok közt is igazolja kiváló tulajdonságait.

Cserép vagy zsindely?

Ezt a döntést maga a ház szerkezete is befolyásolja, ezért mielőtt végleges döntésre jutnánk, fontos kikérni egy szakember tanácsát az adott témával kapcsolatban. A megkérdezett emberek esetében, akik mindkettőt próbálták már, egyértelműen a cserép került ki győztesnek. Vélemények szerint olcsóbb, könnyen javíthatóbb és sokkal esztétikusabb, mint a zsindely, mely esetében a javítás hosszadalmasabb folyamat és gondozása több macerával járhat.

Vízzárás és szellőzés

Célszerű tetőfedés esetén nemcsak a fő termékre, a tetőfedés anyagára gondolnunk, hanem komplexen a kiegészítőket is számításba kell venni. Ilyenek pl.: a szellőzők, fóliák, tömítők, rögzítők és tetőbiztonság. Mindezek biztosítják a tökéletes vízzáróságot, a szükséges teherbírást, a megfelelő szellőzést, vagyis az ideális komfortérzet, és a műszaki biztonság kialakítását. Ilyenkor a legcélszerűbb egy gyártó rendszerében gondolkodni, hiszen egy komplex struktúra tartósabban működik, jobb az elemek kompatibilitása, illeszthetősége.

Költségeink

A tetőfelújítás költségei az igényektől függően teljes mértékben egyediek. Az acéllemezes rekonstrukció mellett szól azonban a magas előregyártottsági foknak köszönhető szárazszereléses technológiából fakadó gyorsaság. Ennél a folyamatnál kevesebb hulladék termelődik. Az anyag kis önsúlya miatt nincs szükség a szerkezetek igen költséges statikai megerősítésére. Nem kell költeni a veszélyes hulladéknak minősülő anyag elbontására és elszállítására a palatetők esetében. Mindezeket összevetve az acéllemezes tetőfelújítási megoldások általában tartósabb és gazdaságosabb megoldást nyújtanak.
szakiROBOT

Amennyiben úgy dönt, hogy ránk bízza otthona fedelét, bizalommal forduljon hozzánk. Szakértelmünkkel biztosítunk mindenkit, aki hozzánk fordul, hogy nem fognak csalódni és a pénztárcáik sem.